Tradiční paella

Tradiční španělská paella, pokrm, který se může zdánlivě podobat našemu rizotu, má na pyrenejském poloostrově dlouhou tradici. Každá kuchařka doma střeží jako oko v hlavě recept po babičce, pomocí kterého na talíře vykouzlí zaručeně nejlepší paellu v celém Španělsku.

paella
ilustrační foto: spanelskerecepty.cz

Pokrm, který se připravuje na jedné velké pánvi, můžete zkusit uvařit také doma. Většina potřebných surovin se dá sehnat v supermarketech. Zádrhelem mohou být mořské plody, které je pro poctivější chuť lepší koupit chlazené v některém ze specializovaných obchodů, případně také na pultech supermarketů, kde se čím dál častěji objevují nové druhy mořských ryb a dalších plodů moře. Další problém může představovat šafrán, který u nás není běžně dostupný, a pokud jej přeci jen seženete, jedná se mnohdy o napodobeninu s dodanou chemickou vůní. Pravý šafrán stojí několik desítek korun a bývá prodáván v miniaturních kelímcích, jejichž obsah ideálně vystačí na dochucení jednoho pokrmu.

Základem paelly je bezesporu krátkozrnná rýže, která se doplňujete mořskými plody, zeleninou a kořením. Výbornou volbou je také přidání kvalitního bílého vína, které jemně vyzdvihne chuť všech ostatních surovin. Nejlepší je připravit si všechny suroviny, očistit mořské plody, oloupat a nakrájet potřebnou zeleninu a mít také po ruce zeleninový vývar, kterým budete směs průběžně podlévat. Tekutin by však v pánvi nemělo být mnoho, suroviny by měly být namočené, nikoliv potopené. Ve chvíli, kdy se veškerá voda vydusí, máte hotovo. Paellu v průběhu vaření nemusíte ani míchat.

Nepřeberné množství paella receptů můžete najít na internetu, například na specializovaných stránkách, které jsou zaměřené na španělské pokrmy. Mezi ně se nepochybně řadí také stránkawww.spanelskerecepty.cz, kde můžete kromě paelly najít mnoho dalších oblíbených španělských receptů. Poznejte rozmanitost středomořských specialit a nechte se unášet chutěmi, které zaručeně osloví každého z vás.

Zadavatel

-