Léčivé potraviny – Cibule

Téměř v každé domácnosti se jedna z odrůd cibule nalezne. V české kuchyni jde o nepostradatelnou součást bezpočtu pokrmů. aton-mebel.ru

červená cibule
ilustrační foto: wikimedia.org, Darwin Bell

Využívá se jako základ pro úpravu masa nebo do polévek, své využití nachází i ve studené kuchyni. Pokud vám nevadí její štiplavé silice, můžete ji chroupat jako jablko. Pravidelnou konzumací syrové cibule si na vás netroufne žádná rýma, tedy za předpokladu, že utlumíte mléčné výrobky a čokoládu s chlebem na minimum.

Jde totiž o nejvíce hlenutvorné potraviny, jaké kdy člověk vymyslel. Cibule je dnes rozšířená po celém světě. Zprvu rostla pouze na divoko jako planá rostlina a nikdo ji nevěnoval dostatek pozornosti. Rodiště cibule je ve střední Asii, kde velmi brzy objevili její léčivé účinky. Štiplavé silice po nadýchání uvolňují horní cesty dýchací od hlenu.

Tento první kontakt s rozkrojenou cibulí ihned naznačil, že půjde o výjimečnou rostlinu. Mnohostranné využití v kuchyni je dnes nejznámější monumentem, který se kolem cibule vznáší. V našem dnešním díle nás však nebude zajímat její využití v tepelném průmyslu, jelikož tím se podstatná část prospěšných látek ničí. Své hledí zaměříme na čistě syrovou cibuli a její prospěšný přínos lidskému zdraví. Právě v těchto zimních měsících je chřipka, nachlazení a kašel největším nepřítelem číslo jedna.

Zařaďte cibuli do svého jídelníčku a uvidíte, že vás rýma obejde oklikou. Na trhu naleznete mnoho odrůd od té klasické kuchyňské až po malé červené, velké bílé, nebo pálivé. Každá z těchto cibulí je zdravá. Nejvíce prospěšných látek je koncentrováno právě v cibuli bílé, ale i ostatní jsou skvělým pomocníkem proti nejrůznějším neduhům.

Zadavatel

-